Skip to Content
Elke ondernemer met vragen rond digitalisering welkom in Voka Digihubs

Elke ondernemer met vragen rond digitalisering welkom in Voka Digihubs

Digihubs slaan brug tussen bedrijfs- en onderzoekswereld

Vlaams Minister van Innovatie Hilde Crevits gaf in Kortrijk de aftrap van de allereerste Voka Digihub. Een Voka Digihub is een experimenteerruimte waar ondernemingen terechtkunnen met al hun praktische vragen over digitale technologie en digitale transformatie. Ondernemingen krijgen er advies en coaching en een traject op maat aangereikt om aan de slag te gaan met hun eigen digitaal verhaal. Op initiatief van minister Crevits start Voka in elke Vlaamse provincie zo’n digihub op, telkens in een uniek partnerschap tussen kennisinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven. In totaal wordt meer dan 5 miljoen euro uitgetrokken om via de Voka Digihubs 500 kmo’s te begeleiden.

Digitale transformatie en digitalisering: twee begrippen waar de meeste ondernemers al mee vertrouwd zijn. Alleen, hoe begint een onderneming hieraan? En vooral: hoe kan een onderneming de vele kennis die reeds beschikbaar is, vertalen naar concrete waarde voor zijn of haar onderneming?

Voka West-Vlaanderen is met de Voka Digihub het eerste aanspreekpunt voor de ondernemer met alle vragen rond digitale transformatie en digitalisering. Of het nu gaat om het digitaliseren en optimaliseren van verkoop- en andere processen, het ontwikkelen van een digitale strategie, het exploreren van digitale businessmodellen of het ondersteunen en opleiden van medewerkers om het digitale verhaal te versterken, … Voka West-Vlaanderen is de compagnon de route van de ondernemer in het digitale verhaal.

Zo kan een onderneming in een Voka Digihub terecht om te experimenteren of een praktisch probleem aan te pakken aan de hand van digitale technologie. Samen met de best geplaatste specialisten van Vlaamse kennisinstellingen wordt er in een laagdrempelige labo-omgeving gezocht naar een goede oplossing. Niet elke kmo heeft immers een eigen afdeling onderzoek & ontwikkeling, maar dankzij de Voka Digihubs wordt onderzoek & ontwikkeling wel toegankelijk voor elke onderneming. Enkele vragen waar kmo’s mee zitten: Hoe kan ik mijn voorraadbeheer optimaliseren met gebruik van sensortechnologie? Hoe kan artificiële intelligentie op onze financiële afdeling worden ingezet om falingsrisico’s en fraude te voorspellen? Kan gametechnologie helpen om betere opleidingen aan te bieden? Welke technologie is beschikbaar om medewerkers op te leiden? Welke waarde kan 5G creëren voor mijn bedrijf? Toepassingen zoals deze kunnen in het lab worden uitgetest. Zo wordt kennis omgezet in waarde en hoeft de kmo niet alleen op zoek te gaan naar de kennis en technologieën die deze waarde kunnen creëren.

“Digitalisering is een topprioriteit binnen mijn beleid. ‚Äč We willen nu ook onze Vlaamse kmo’s helpen om te experimenteren en aan de slag te gaan met digitale technologieën. Voor vele kleine bedrijven zijn er nog drempels om belangrijke stappen te zetten. Daarom zal Voka nu op mijn initiatief Digihubs uitbouwen waar ondernemingen coaching en begeleiding vinden, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Dat is absoluut nodig om de productiviteitsgroei op te vijzelen en de competitiviteit te vrijwaren”, aldus Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bij de lancering van de eerste Voka Digihub in de Hogeschool VIVES campus Kortrijk.

“We vertrekken van een geïntegreerde visie op digitale transformatie”, zo stelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Het implementeren van nieuwe technologieën en tools kan immers pas succesvol zijn als dit ingebed is in een breder verhaal van visie en strategie, waarbij we rekening houden met het DNA van de onderneming en diens de klanten. Belangrijk is dat er binnen dit verhaal gestreefd wordt naar het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Enkel zo kan een onderneming groeien. Net zoals innovatie is digitale transformatie een verhaal van lange adem. Het verhaal begint met een vraag of een idee en eindigt met groei die stevig verankerd is in het DNA van de onderneming. Voka West-Vlaanderen is klaar om de ondernemer te inspireren en te begeleiden in dit traject.”

Voor de ontwikkeling en de uitbating van de Voka Digihubs – die in elke Vlaamse provincie openen – werkt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, samen met universiteiten, hogescholen, Flanders’ Make, SIRRIS en andere partners. De Voka Digihubs zijn gevestigd bij bestaande Vlaamse kennisinstellingen en maken gebruik van de aldaar aanwezige (labo)-infrastructuur.

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt 5,14 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een Voka Digihub voor alle vragen rond digitalisering en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door deze middelen. De overige 30% wordt door de kmo zelf gedragen. Voka wil minstens 500 kmo’s ondersteunen via de Voka Digihubs.

Bovendien is de West-Vlaamse Voka Digihub complementair met het meerjarige begeleidingstraject waarbij we grote en kleine organisaties ondersteunen en coachen in hun digitale transformatie. De organisaties die zich aanmelden, starten een veranderingstraject op maat met als doel om digitaal te worden in alle aspecten van hun bedrijfsmodel. “Hierbij wordt grote aandacht besteed aan menselijk kapitaal. We schakelen experts in, bouwen een ecosysteem op en zetten een lerend netwerk op om inspiratie en kennis te delen met elkaar”, stelt Bert Mons.

Op die manier kan Voka West-Vlaanderen de ondernemingen naar een hoger niveau tillen en wordt bij uitbreiding de hele Vlaamse economie gestimuleerd bij haar digitale transformatie, zowel op vlak van technologie als menselijk kapitaal.

Heeft een ondernemer een vraag over digitalisering of digitale transformatie, dan is Voka West-Vlaanderen het eerste aanspreekpunt om de ondernemer naar de juiste initiatieven en ondersteuning te leiden.

 

Zelf ook starten aan uw digitaal verhaal? Vul nu de Digitale Quick Scan in en ontvang concrete tips over de volgende stappen in uw digitaal verhaal.

Meer weten over digitale transformatie? Lees dan de Voka-paper ‘Digitale Transformatie’.

Geïnteresseerde ondernemingen vinden alle informatie over de Voka Digihubs op www.voka.be/digihub

Partnerschappen per provincie

  • Antwerpen: Universiteit Antwerpen, Thomas More-hogeschool, Open Manufacturing Campus (OMC), Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
  • Limburg: PXL Hogeschool, Universiteit Hasselt, T2 Campus, Flanders Make, Sirris, Voka Limburg.
  • Oost-Vlaanderen: KULeuven Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Flanders BIO, ILVO, Universiteit Gent, UZ Gent, Odisee Hogeschool, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
  • Vlaams-Brabant: Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), Vrije Universiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.
  • West-Vlaanderen: HOWEST, Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, VIVES, ILVO, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

 

Story image
Story image

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk