Voka opent eerste Talentcenter in West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen opent in september 2024 het eerste Talentcenter in West-Vlaanderen. In een Talentcenter worden kinderen tussen 12 en 14 jaar begeleid om een studiekeuze te maken die het best aansluit bij hun talenten en interesses. Dat gebeurt door middel van wetenschappelijk onderbouwde testen. Vandaag loopt dat nog te vaak verkeerd: elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Met het Talentcenter wil Voka West-Vlaanderen er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. Het Talentcenter wordt ingericht bij Flanders Make in Kortrijk, een hoogtechnologische, inspirerende omgeving waar de kinderen ook al eens kunnen proeven van wetenschap en technologie om zo hun horizon te verbreden.

Menselijk kapitaal

“Dé belangrijkste grondstof in onze kenniseconomie is menselijk kapitaal. We willen elk talent in Vlaanderen benutten en dat start bij het maken van de passende studiekeuze. Wie als kind goed kiest, legt de basis voor boeiende en succesvolle studies en een verdere professionele loopbaan. Want elk talent telt”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

“Flanders Make ondersteunt bedrijven om succesvol te zijn door voluit in te zetten op innovatie van hun producten en productieomgevingen. We merken dat jongeren nieuwsgierig zijn naar innovatie en ondernemerschap en we zijn er dan ook van overtuigd dat Flanders Make de ideale omgeving is om de jongeren te inspireren”, vult Grisja Lobbestael, CEO van Flanders Make, aan.

Testbatterij

Leerlingen komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er testen en proefjes uit, zoals een VR-spel dat technisch inzicht test. Er zijn ook motorische testen en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten. Ook voor ouders is het gepersonaliseerde advies nuttig, aangezien ze vaak niet voldoende op de hoogte zijn van het scala aan studiemogelijkheden in hun regio.

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd. Een team van psychologen van de UGent legt zich toe op het onderwerp in het kader van een door Voka gefinancierde leerstoel. De onderzoekers verzamelden data van 1.000 leerlingen wiens talenten en vaardigheden in kaart werden gebracht. Deze leerlingen worden verder opgevolgd waardoor het mogelijk wordt om het verband te onderzoeken tussen de testresultaten, studiekeuze, studiesucces en studietevredenheid. Op die manier kan de wetenschappelijke basis voor het Talentcenter verder verfijnd worden.

STEM af op de arbeidsmarkt

“Naast het feit dat veel kinderen van studierichting veranderen, zien we ook dat onze provincie een pak slechter scoort op het vlak van STEM dan de meeste andere landen en regio’s. Slechts 20% van de uitgereikte diploma’s waren STEM-profielen, terwijl net deze wetenschappelijke en technische richtingen belangrijk zijn voor de toekomst van onze ondernemingen”, stelt Bert Mons. “We willen jongeren inzichten geven in de vele keuzemogelijkheden die ze hebben volgens hun interesses en talenten. Zo’n objectieve test sterkt het geloof van leerlingen in hun eigen talenten, en dat zorgt dan weer voor een positieve invloed op hun prestatiemotivatie, ambitie en geluksgevoel.” 

Kwaliteitsvol bso of tso promoten

Voka West-Vlaanderen wil er met het Talentcenter in Kortrijk ook toe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de kwaliteitsvolle technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. Te vaak is het bso of tso tweede keuze, terwijl leerlingen in elke studierichting kunnen excelleren.

Geïnteresseerde scholen zullen zich na de paasvakantie kunnen registreren. De eerste testdagen vinden plaats in september. Het Talentcenter zal telkens geopend zijn op maandag, dinsdag en donderdag.

Vragen kunnen gericht worden aan west-vlaanderen@talentcenter.vlaanderen.

Joyce Simoens

Kennis & advies/Menselijk kapitaal

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact