1 op 2 bedrijven heeft geen eigen digitale beveiligingsstrategie

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen roept ondernemingen op zich te beveiligen tegen cyberaanvallen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen roept bedrijven op om meer dan ooit alert te zijn voor cyberaanvallen en zich hiertegen te beveiligen. West-Vlaamse bedrijven zien terecht grote kansen in een verdere digitalisering van de economie, maar ze zijn onvoldoende gewapend tegen cyberaanvallen. Slechts 1 op 2 bedrijven heeft een eigen digitale beveiligingsstrategie uitgewerkt. Dat is te weinig en maakt ons economisch weefsel kwetsbaar. Dit alles blijkt uit de Voka Digiscan bij 2.000 bedrijven. Ook recente cyberaanvallen op grote bedrijven en op openbare besturen maken duidelijk dat iedereen voorbereid moet zijn op een digitale aanval.

"Zowat de helft van onze West-Vlaamse ondernemingen gaat op het gebied van cyberveiligheid onder de lat door. Dat betekent dat bedrijven vandaag onvoldoende mee zijn met de digitale omslag. Laat deze resultaten een wake-up call zijn. Zonder digitale beveiligingsstrategie zijn ondernemingen kwetsbaar in een snel digitaliserende omgeving. Voka West-Vlaanderen wil ondernemingen bijstaan en biedt verschillende oplossingen aan, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

West-Vlaamse bedrijven moeten dringend een tandje bijsteken willen ze zich wapenen tegen mogelijke cyberaanvallen. Slechts 1 op 2 West-Vlaamse ondernemingen heeft een digitale beveiligingsstrategie opgezet en in uitvoering gebracht. Dat blijkt uit de Voka Digiscan. Die digitale doorlichting ging van start in augustus 2020. Sindsdien namen meer dan 300 West-Vlaamse bedrijven deel en boden zij een inkijk in hun digitale strategie. De doorlichting vond plaats in samenwerking met Deloitte Private en met ondersteuning van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

Grote verschillen tussen sectoren

De kloof tussen grote en kleine bedrijven valt op. Grote bedrijven doen het dubbel zo goed dan kleine op vlak van digitale transformatie. Die kloof is in Europa nergens zo groot als bij ons. Zo hebben kmo’s een grote achterstand op het vlak van data-analyse. Ook de toepassingen van artificiële intelligentie moeten onze bedrijven beter benutten.

“Onze kmo’s hinken achterop, maar dat kan snel keren. Kmo’s hebben weliswaar minder middelen en mankracht dan grotere ondernemingen, maar door hun kleinere schaal zijn kmo’s wendbaarder om veranderingsprocessen op gang te brengen en uit te voeren. Kmo’s hebben een sterke band met de klant, wat hen een enorm strategisch voordeel kan opleveren in de concurrentieslag met online spelers", vervolgt Bert Mons.

Ook scoren ondernemingen in de dienstensector significant beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers blijken wendbaarder. Zij worden immers al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich makkelijker leent voor digitale transformatie. Maar ook de maakindustrie zal een antwoord moeten vinden op de digitale transitie.

Voka West-Vlaanderen ondersteunt ondernemingen

Voka West-Vlaanderen biedt ondernemingen een waaier aan mogelijkheden om zich op digitaal vlak te wapenen tegen aanvallen.

Een cruciale stap is om alle medewerkers in een onderneming bewust te maken van hun eigen rol in de cyberveiligheidsstrategie van hun bedrijf. Ondernemingen kunnen via Voka intekenen op een phishingtraject, waarbij op maat gemaakte (valse) phishingmails met behulp van AI naar de medewerkers worden rondgestuurd. Zo worden ze getraind om phishingmails te onderscheiden van onschuldige, werkgerelateerde e-mails.

Voka West-Vlaanderen biedt ook expertise en begeleiding voor digitale transformatie van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Tijdens diepgaande probleemanalyses worden uitdagingen geïdentificeerd en ontvangen bedrijven advies op maat om digitalisering effectief en efficiënt te implementeren.

Daarnaast brengt Voka West-Vlaanderen ook cyberveiligheidspecialisten van ondernemingen samen in het Lerend Netwerk Cybercrisis Management, waarbij ze ervaringen kunnen uitwisselen en aan kennisopbouw wordt gedaan. Ten slotte legt Voka West-Vlaanderen ook de link met dienstverleners erkend door VLAIO, die binnen bedrijven cyberverbetertrajecten kunnen uitvoeren.

Voka West-Vlaanderen ontvangt voor deze activiteiten Europese en Vlaamse steun via VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Frederik Delodder

Adviseur Digitalisering en Innovatie

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact