Skip to Content
27 West-Vlaamse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

27 West-Vlaamse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

Topman VN reikt certificaten uit tijdens plechtigheid in Brussel

Voka begeleidde 121 ondernemingen – waarvan 27 West-Vlaamse – om het Pioneer-duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties te behalen. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen heeft de bedrijven geholpen om de duurzaamheidsdoelstellingen de afgelopen 3 jaar succesvol te integreren in hun bedrijfsvoering. De Pioneer-certificaten werden gisteren in Brussel uitgereikt door Alex Mejia, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

Ondernemingen spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie die we met heel de samenleving aan het afleggen zijn. Onze Pioneer-bedrijven doen er alles aan om verantwoord met de planeet om te gaan. Dat doen ze niet omdat het moet, wel omdat het de enige juiste manier is om vandaag een onderneming uit te bouwen. We feliciteren hen met hun inspanningen en moedigen hen aan om sectorgenoten te blijven inspireren”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

121 certificaten

Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR Pioneer-certificaat. Gisteren kregen 121 Vlaamse – waarvan 27 West-Vlaamse – ondernemingen die onderscheiding: 88 ondernemingen behaalden het certificaat in de loop van 2020. Dit jaar behaalden 33 ondernemingen het certificaat.

De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken, zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR.

Recordaantal nieuwe inschrijvingen

De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka is met 30% gestegen en piekt dit jaar op 263 deelnemende bedrijven. Voor West-Vlaanderen ligt dat aantal op 54.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Het behalen van een Pioneer-certificaat is een eerste internationale erkenning. Pioneer-bedrijven kunnen vervolgens werken aan het behalen van een Champion-certificaat. En wie ook dat tot een goed einde brengt, kan kandideren voor de titel van Ambassador.

De coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd bij vier op de tien ondernemingen die in een duurzaamheidstraject zitten. De meerderheid van de ondernemingen denkt evenwel die achterstand nog binnen het jaar te kunnen wegwerken. Dat blijkt uit een bevraging van Voka in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

CIFAL

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de Pioneer-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een VN-erkenning ontvangen.

Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven die écht het verschil maken in het realiseren van een effectieve kringloopeconomie, gebaseerd op waarden en goed bestuurlijk beleid”, zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.

De laureaten in de kijker

De vijf West-Vlaamse laureaten van 2021 zijn: TE Connectivity uit Oostkamp, diepvriesgroentenspeler Ardo uit Ardooie, Kringloopwinkel en maatwerkbedrijf ’t Rad uit Ruddervoorde, Cargill GEOS Izegem en visverwerker Mowi Belgium uit Brugge.

Duurzaamheid zit in onze genen en vormt de wortels van waaruit het bedrijf is gegroeid. Het Pioneer-certificaat dat we via Voka behaalden, is voor ons een manier om onze duurzaamheidsdoelen te bereiken en ons beleid concreet te vertalen naar de werkvloer”, zegt Ignace Kint, investment manager bij Ardo.

Het VCDO is voor Mowi Belgium NV in Brugge een waardevol kompas dat ons duurzaamheidsbeleid de laatste 3 jaar een echte boost gaf. Het SDG Pionier-certificaat is voor ons en onze stakeholders een duidelijk bewijs van onze inspanningen en verstevigt onze constructieve dialoog met hen. We voelen dat we zo nóg meer impact kunnen hebben op het verduurzamen van onze planeet. En die planeet is Mowi dierbaar”, aldus Jeroen Adams, OPEX-manager bij Mowi Belgium.

Jan Vandekerckhove, milieucoördinator bij TE Connectivity, ziet het certificaat als een bewijs van "we walk the talk".

Kurt Vandecappelle, EHS-coördinator bij Cargill GEOS Izegem, alsook Jurgen Dewulf, preventieadviseur bij Kringloopcentrum Leefbaar Wonen ('t Rad), zien het Pioneer-certificaat als een bijkomende motivatie om onvermoeibaar te blijven inzetten op duurzaamheid.

Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk