Bénédicte Soenen kersvers regiovoorzitter van Voka Midden-West-Vlaanderen

Op de algemene vergadering van dinsdag 4 juni werd Bénédicte Soenen (Golfkarton Soenen) aangeduid als nieuwe regiovoorzitter voor de regio Midden-West-Vlaanderen. Hiermee volgt ze Michel Soubry (Etabl. J. Soubry NV) op, die maar liefst 7 jaar regiovoorzitter was.

Bénédicte Soenen start aan haar mandaat met bijzonder veel energie en ambitie: “Het is een hele eer om Michel Soubry te mogen opvolgen als regiovoorzitter voor Midden-West-Vlaanderen. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik heb er bijzonder veel goesting in om onze prachtige regio verder te laten groeien en bloeien”.

Van voormalig voorzitter Jong Voka West-Vlaanderen naar regiovoorzitter

Bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is Bénédicte geen nieuw gezicht. Tussen mei 2020 en mei 2023 was ze reeds voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen.

“Tijdens dat mandaat heb ik Voka West-Vlaanderen als organisatie en het bijzonder ruime ledennetwerk van heel dichtbij leren kennen. De contacten die je legt binnen én buiten Voka West-Vlaanderen zijn echt een meerwaarde. Die kennis zal ik nu als regiovoorzitter ten volle kunnen inzetten”, vertelt Bénédicte.

Voor Bénédicte Soenen, die de derde generatie vormt binnen het familiebedrijf Golfkarton Soenen uit Hooglede, zijn het als kersverse regiovoorzitter spannende tijden. “Mijn voorzitterschap start quasi gelijk met de nieuwe legislaturen zowel op Europees, Vlaams en federaal niveau als op het lokale niveau later dit jaar. Dat geeft mij de kans om mij meteen goed te wortelen in de diverse beleidsniveaus, want ik wil de belangen van onze ondernemingen continu hoog houden op de politieke agenda. Onze regio staat voor enorme uitdagingen in de volgende legislatuur. Denk maar aan onze arbeidsmarkt die één van de meest krappe arbeidsmarkten van Vlaanderen is, maar ook het gebrek aan ruimte om te ondernemen in onze regio is een groot probleem. Om nog maar te zwijgen van de infrastructuurdossiers zoals het Kanaal Roeselare-Leie, de derde rijstrook op de E403 en de Zuidwestelijke ontsluiting van Tielt waar voor ons in de volgende legislatuur zichtbaar vooruitgang in geboekt moet worden”, zegt Bénédicte.

Soubry verdwijnt niet volledig van het toneel

Voka West-Vlaanderen is uittredend voorzitter Michel Soubry bijzonder dankbaar. “Michel heeft op heel wat dossiers zijn stempel gedrukt. Hij stond mee aan de wieg van het regio-overleg in Midwest en aan de taskforce voor het Kanaal Roeselare-Leie, gedreven vanuit zijn overtuiging dat dialoog de beste oplossing is om samen vooruit te komen. Ook zijn betoog voor onder andere gerichte economische arbeidsmigratie, de vele infrastructuurdossiers en de start-up scene in Midden-West-Vlaanderen blijven zeker hangen”, vult Bénédicte aan.

“Het is een bijzonder boeiende, maar ook zeer uitdagende periode geweest met diverse crisissen. Denk maar aan de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Ik ben er trots op hoe wij vanuit Voka West-Vlaanderen hierop ingespeeld hebben en onze bedrijven vooruitgeholpen hebben in deze moeilijke periodes”, zegt Michel Soubry. “Voka West-Vlaanderen weet de vinger heel goed aan de pols te houden, en dat is ook nodig. Tijdens mijn voorzitterschap zijn we maar liefst twee keer naar de Raad van State moeten trekken tegen een belastingreglement van de stad Tielt. Het is voor mij onbegrijpelijk dat overheden bedrijven nog steeds zien als een melkkoe om budgettaire putten weg te werken. Dit is geen toonbeeld om bedrijven te verankeren in eigen regio, laat staan nieuwe bedrijven aan te trekken”, sluit Soubry af.

Michel Soubry verdwijnt niet volledig van het toneel; hij blijft voorzitter van het auditcomité van Voka West-Vlaanderen. Bij Voka vzw neemt hij het bestuursmandaat over van wijlen Ludo Lievens. Binnen het bestuurscomité van Voka West-Vlaanderen neemt Bénédicte Soenen het mandaat over van Michel. Beiden blijven ook bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact