Definitief inrichtingsalternatief nieuwe Visartsluis bekend: stap in de goede richting

Dinsdag 14 juni kondigden het Vlaams Gewest en het Havenbestuur van Port of Antwerp-Bruges aan dat de keuze voor het definitieve inrichtingsalternatief voor de nieuwe Visartsluis in de haven van Zeebrugge gemaakt is. Na het maandenlange studiewerk en stakeholderoverleg zijn nu de definitieve locatie van de sluis en de bijhorende tunnel bekend. Apzi-Voka West-Vlaanderen is verheugd dat er eindelijk schot in de zaak komt.

Eind vorig jaar knipperden de alarmsignalen nog op rood. Toen kondigde de Vlaamse overheid aan dat het project voor de nieuwe Visartsluis niet meer realiseerbaar was binnen de huidige legislatuur. Na intens overleg tussen Apzi-Voka en verschillende politieke actoren, is er finaal toch een doorbraak gekomen waarbij alle partijen zich ertoe engageren om nog in 2024 een projectbesluit (als het ware de bouwvergunning) te nemen. Het is en blijft dan ook een absolute basisvoorwaarde voor Apzi-Voka dat de huidige Vlaamse Regering het definitieve projectbesluit van dit complexe project nog voor mei 2024 goedkeurt.

De beslissing die afgelopen dinsdag genomen werd, is een stap in de goede richting en vergroot de kans dat het besluit effectief tijdig goedgekeurd wordt. Het is daarom uiterst belangrijk dat we sterk blijven inzetten op verder overleg met de nabijgelegen bedrijven en omwonenden. Sommigen zullen genoodzaakt zijn te verhuizen of hun infrastructuur aan te passen. Voor elk van hen zal er een goede oplossing uit de bus moeten komen. Enkel op die manier kunnen nieuwe klachten bij de Raad van State vermeden worden, wat het proces opnieuw zou kunnen vertragen.

Een andere invloedrijke factor waar we ons zorgen om maken, is de lange duur van de bouwtijd. In dit kader zou er dan ook uitgekeken moeten worden naar mogelijkheden om de bouw te versnellen.

We zijn er dus nog lang niet, maar blijven hopen op een voorspoedige afloop – zonder juridische stokken in de wielen. ​

Dieter Coussée

Regioverantwoordelijke Noord-West-Vlaanderen – Apzi - Voka West-Vlaanderen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact