Skip to Content
Energieakkoord is eerste stap, maar ook bedrijven kreunen onder hoge energiefactuur

Energieakkoord is eerste stap, maar ook bedrijven kreunen onder hoge energiefactuur

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen heeft kennisgenomen van het federale energieakkoord dat vannacht gesloten werd. De maatregelen die de regering treft om de facturen van gezinnen te verlagen, zijn een eerste stap om de hoge prijzen enigszins te milderen. Al moet er voor de bedrijven meer gebeuren en dit op heel korte termijn. Later deze week moet ook worden beslist om de levensduur van minstens twee kerncentrales te verlengen. De klok in dat dossier tikt.

“Voka West-Vlaanderen betreurt dat het akkoord niet voorziet in maatregelen die de elektriciteits- en gasfactuur van bedrijven verminderen. Ook ondernemingen kreunen onder de sterk stijgende energierekeningen. Ze kunnen die meestal niet of slechts gedeeltelijk doorrekenen. Aan de accijnzen op gas en elektriciteit voor bedrijven verandert niets”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Het is een goede zaak dat de btw op gas verlaagd wordt naar 6%. Op die manier wordt de gasfactuur gemilderd en wordt een te sterke stijging van de inflatie - wat dan weer tot nieuwe loonindexeringen leidt - afgetopt. In september zal de regering evalueren of de btw-verlaging beperkt blijft tot en met eind september dan wel verlengd wordt tot het einde van het jaar.

De verlenging van het soepele stelsel van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht die Voka West-Vlaanderen de afgelopen weken bepleitte, is een goede zaak. Mocht blijken dat door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ook hier bedrijven tijdelijk in moeilijkheden komen, dan zorgt het stelsel voor een buffer die relatief eenvoudig ingeroepen kan worden.

De energieafhankelijkheid moet worden aangepakt. Het is absoluut noodzakelijk dat de federale regering deze week nog beslist over de levensduurverlenging van minstens 2 kerncentrales. Daarnaast zijn ook beslissingen nodig om de transitie naar een meer duurzame energievoorziening te versnellen.

Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk