Enquête Voka: Industrie gaat door zware storm
Op alle niveaus een industrieel beleid nodig om de zaken te keren
26 september 2024
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen stelt vast dat de economische situatie in de West-Vlaamse bedrijven grote zorgen baart. Dat blijkt uit een economische enquête die begin deze week werd uitgevoerd bij 700 Vlaamse ondernemingen. Vooral in de industrie is de situatie problematisch: de vraag blijft afnemen. Als gevolg daarvan worden productielijnen minder benut en zijn er minder medewerkers aan de slag. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet rooskleurig. Voka West-Vlaanderen vraagt om op alle niveaus van het economisch beleid een prioriteit te maken en een ambitieus industrieel beleid uit te rollen.
“De donkere wolken boven de industrie verdwijnen niet, wel integendeel. Het stormt zwaar en het is alle hens aan dek. De hoge loon- en energiekosten, de onzekerheid over vergunningen, de regeldruk en de kostprijs van de transitie plaatsen twijfels bij de aantrekkelijkheid van ons land als investeringslocatie. Een sterke industrie vormt de ruggengraat van toekomstige West-Vlaamse welvaart. Daarom is het nodig om op elk bestuursniveau absolute prioriteit te geven aan een industrieel beleid. We hebben nu maatregelen nodig, en niet pas wanneer het al te laat is. Nu moet overal het alarm afgaan”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.
Globaal schat één op de twee bedrijven de economische situatie negatief tot zeer negatief in. En de verwachtingen voor 2025 zijn niet rooskleurig. Meer dan één op de twee bedrijven geeft aan dat hun orders onder hun normale niveau zitten.
De alarmsignalen zijn het grootst vanuit de industrie. Zes op de tien bedrijven in de industrie schatten de toekomst negatief tot zeer negatief in. Vier op de tien ziet de situatie de komende 12 maanden nog verslechteren. Als grootste oorzaak wordt hier vooral verwezen naar de vraag die verder instort. De orders zitten in 2 op de 3 industriële bedrijven onder het normale niveau, zo geven de respondenten aan. Slechts 16% van de bedrijfsleiders denkt dat er in de komende 12 maanden beterschap op komst is.
De hoop op een economische heropleving die Voka West-Vlaanderen vaststelde in de economische enquête net voor de zomer, lijkt alweer vervlogen. Integendeel, we zakken verder weg.
Werkgelegenheid
Vandaag doet 26% van de West-Vlaamse ondernemingen beroep op het stelsel van tijdelijke werkloosheid. In de industrie is dat zelfs 28% van de industriële bedrijven.
Een op de drie bedrijven verwacht het in de komende maanden met minder personeel te moeten doen. Een aantal bedrijven overweegt in de komende zes maanden een herstructurering door te voeren. Er is dus nog meer zwaar weer op komst.
Investeringen
Gevraagd naar hun investeringsplannen in de komende twee jaar geeft bijna een op de drie ondernemingen aan hun investeringsplannen terug te schroeven. Op de vraag of België een interessant land is om te investeren antwoordt slechts 1 op de 3 bedrijfsleiders positief; in de industrie is dat zelfs 1 op 4.
Maatregelen noodzakelijk
Structurele handicaps maken het onze ondernemingen steeds moeilijker om concurrentieel te zijn: de hoge loonkosten, de energiehandicap voor de industrie, de krappe arbeidsmarkt, de onzekerheid rond vergunningen en de regeldruk. Als die structurele handicaps niet worden weggewerkt, dreigen verregaande gevolgen voor onze regio als investeringslocatie.
“We vragen dat alle beleidsniveaus de urgentie van de situatie beseffen en er ook naar handelen. Er is geen tijd meer om langer te wachten met noodzakelijke hervormingen en maatregelen uit te werken en door te voeren. De nieuwe Europese Commissie lijkt de urgentie te vatten en wil in de eerste 100 dagen uitpakken met een Clean Industrial Deal. Voka West-Vlaanderen verwacht nu ook daadkracht van zowel de nieuwe Vlaamse regering als van de federale onderhandelaars”, besluit Bert Mons.