Gezocht: West-Vlaamse start-ups die willen strijden om de wereldbeker

Gezocht: West-Vlaamse start-ups die willen strijden om de wereldbeker

Ondernemerswedstrijd georganiseerd door Voka, UWE en GEN Belgium

De inschrijvingen voor de Entrepreneurship World Cup (EWC) zijn geopend. Voka, UWE en GEN Belgium roepen prestarters, start-ups en scale-ups op zich kandidaat te stellen voor deze prestigieuze wereldtitel ondernemen. De Belgische finalist van vorig jaar, het Gentse Sealution, mocht zich bij de beste 25 kandidaten rekenen en heeft aan zijn deelname verschillende internationale contacten, funding- en groeikansen overgehouden. Via nationale voorrondes zal de Belgische kandidaat worden uitgezocht die ons land mag vertegenwoordigen op de finale later dit jaar in Saoedi-Arabië.

“De starters van vandaag zijn de succesvolle en innovatieve bedrijven van morgen. We willen onze startende bedrijven alle kansen geven om te schitteren op een van de grootste podia ter wereld: de Entrepreneurship World Cup. Ik roep dan ook prestarters, start-ups en scale-ups op om zich kandidaat te stellen. Laat ons tonen dat West-Vlaanderen een regio is met ondernemers van de toekomst én van wereldformaat”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

België scoort gemiddeld op de Global Startup Ecosystem Index 2023: we staan op de 22° plaats wereldwijd, in Europa staan we op plek 13. Maar op dit moment beschikken we met Collibra, Odoo en Deliverect wel over 3 unicorns (jonge bedrijven met waarde +1 miljard dollar). Voka wil samen met UWE en GEN Belgium meer kansen bieden door start-ups te connecteren met internationale spelers en diverse partners in België zoals PMV en Smartpresentations.

Hoe kandideren?

Via de website www.voka.be/ewc kunnen bedrijven zich via een eenvoudig invulformulier aanmelden. Een internationaal samengestelde jury beoordeelt de aanmeldingen en nodigt de kandidaten uit voor een live pitch.

​De pitches vinden plaats tijdens voorrondes in heel het land: op 18/3 voor prestarters die nog in de ideeënfase zitten (Louvain-la-Neuve), op 19/3 voor scale-ups (Brugge) en op 20/3 voor start-ups (Gent).

Finaleronde

Per voorronde worden 3 finalisten in hun categorie geselecteerd die zullen pitchen op de nationale Belgische finale in Antwerpen op 25 maart 2024. PMV, Smartpresentations maar ook juryleden van Brussels Finance & Invest, VLAIO en Pulse Foundation dagen de finalisten uit om het beste van zichzelf te geven. Uit de finalisten zal één Belgische kandidaat gekozen worden die België zal vertegenwoordigen op de 'Global Finals' in Riyadh.

​De Belgische finalist neemt deel aan een combinatie van virtuele trainingssessies en direct, één-op-één mentorschap om zich voor te bereiden op de Global Finals.

1 miljoen euro

In de voorbije edities van Entrepreneurship World Cup schreven zich wereldwijd al meer dan 400.000 kandidaat-ondernemingen in voor de wedstrijd. Nationale rondes per land leveren uiteindelijk honderd finalisten op die het tegen elkaar opnemen in de wereldwijde finale. Er is meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen. Maar vooral het wereldwijde uitstalraam en de internationale netwerkopportuniteiten bieden grote groeimogelijkheden voor de jonge ondernemingen. Dit jaar gaan de honderd finalisten door naar de wereldwijde finale in Riyadh (Saoedi-Arabië) in december 2024.

Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk