Nationale actiedag dreigt aanzienlijke hinder te veroorzaken
17 juni 2022
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen vreest voor aanzienlijke hinder op de nationale actiedag van maandag 20 juni. Een rondvraag bij de private werkgevers leert dat sommige bedrijven erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet in elke onderneming het geval. Voka veroordeelt hoe dan ook de acties van de vakbonden.
“Cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat er gemiddeld geen algemeen koopkrachtprobleem is. Deze crisis wordt in de eerste plaats betaald door de ondernemingen in de vorm van ongezien hoge loonkosten, als gevolg van de automatische loonindexeringen. Nu het werk neerleggen zorgt voor economische schade die we in deze crisistijden kunnen missen als kiespijn. We moeten actievoeren om meer mensen aan de slag te krijgen. Laat dát de prioriteit zijn van het beleid en van de sociale partners”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.
De drie vakbonden roepen op om maandag het werk neer te leggen en mee te stappen in een nationale betoging in Brussel. Voka West-Vlaanderen vreest voor aanzienlijke hinder in de bedrijven, aangezien de actievoerders niet op het werk zullen verschijnen. Een voorlopige rondvraag bij werkgevers leert dat sommige productiebedrijven vrijwel tot stilstand zullen komen, al is dat zeker niet overal het geval. De hinder zal wel aanzienlijk zijn in heel het land. Ook de openbaar vervoersmaatschappijen en de nationale luchthaven waarschuwen voor sterk verstoord verkeer.
Loonhandicap steeds groter
Voka veroordeelt de actiedag “voor meer loon”. De lonen in België stijgen automatisch mee met de index. In de periode 2022-2024 zullen de lonen op die manier met meer dan 15% stijgen. Dat kost werkgevers 23 miljard euro extra op jaarbasis. De oplopende loonspiraal zorgt voor een verzwakking van onze economie ten opzichte van de landen rondom ons, waar geen automatische loonindexering bestaat.
De Nationale Bank geeft aan dat de loonhandicap met onze buurlanden zal oplopen tot 5%. Daardoor kunnen onze exportbedrijven 5,5% aan marktaandeel verliezen op de internationale markten. Dat gaat uiteindelijk ten koste van economische activiteit, jobs, koopkracht en algemene welvaart. Onze ondernemingen concurreren met de handen op de rug gebonden.
De stijgende loonkosten zijn met grote voorsprong de belangrijkste bezorgdheid voor ondernemingen, blijkt uit een Voka-enquête bij zo’n 600 leden. De stijgende kosten wegen dan ook zwaar op de bedrijfsactiviteiten: 1 op de 3 stelt de groeiplannen neerwaarts bij, een kwart gaat minder nieuwe mensen aanwerven. Specifiek bij de grote bedrijven overweegt maar liefst 1 op de 6 om activiteiten te verplaatsen vanuit België naar andere landen.