Ondernemersorganisaties trekken aan alarmbel tijdens #WijZijnWestVlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen sloegen afgelopen woensdag voor de tweede keer de handen in elkaar voor #WijZijnWestVlaanderen. ​ Beide organisaties nodigden de West-Vlaamse politici uit in De Warande in Brussel om de violen gelijk te stemmen en de prioriteiten voor de regio mee te geven.

De uitdagingen voor onze regio zijn gigantisch en niet in het minst wat onze arbeidsmarkt betreft. “Vóór corona spraken we over 'groeien met de handrem op'. Tijdens corona schreeuwden we om de koers aan te houden en werk te maken van de noodzakelijke hervormingen", stak Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, van wal. En dat laatste blijven we tot in den treure herhalen. “Het uitblijven van structurele hervormingen inzake o.m. arbeidsmarkt zorgt vandaag voor omzetdalingen bij onze bedrijven, verlies van groeikansen en investeringen en bedrijven die zelfs overwegen om te delokaliseren”, aldus Mons. “Gaan we dit echt laten gebeuren?" vroeg Philippe De Veyt, voorzitter Voka West-Vlaanderen en CEO van Lecot NV.

'Deure-doen' is quasi het synoniem voor West-Vlaams ondernemerschap. “Onze ondernemers en hun medewerkers verwachten van onze politici niets anders. Ze weten allemaal waar het schoentje knelt voor West-Vlaanderen. Ze moeten enkel deure-doen, zaken in verandering brengen en samen met onze bedrijven zorgen voor meer welzijn en welvaart in onze regio”, zei Jef Maeseele, voorzitter Unizo West-Vlaanderen.

Ambities waarmaken

De werven zijn gekend. “We hebben mensen nodig in onze bedrijven. West-Vlaanderen heeft de meest performante arbeidsmarkt van Vlaanderen, maar dat zorgt er tegelijk voor dat we de krapste arbeidsmarkt hebben. Onze bedrijven vinden onvoldoende talenten om de ambities waar te maken”, legde Philippe De Veyt uit. Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen houden al langer een vurig pleidooi om werk te maken van een versnelde activatie van talenten en het inzetten op gerichte economische arbeidsmigratie om de vele vacatures in te vullen. “De cijfers liegen er niet om: we hebben 77.000 extra talenten nodig tegen 2030 om al onze vacatures in te vullen. En toch blijven politici oplossingen voor onze arbeidsmarkt, zoals die gerichte economische migratie, negeren”, vulde De Veyt verder aan. De West-Vlaamse ondernemersorganisaties benadrukten op #WijZijnWestVlaanderen ook nog het belang van een goed beleid rond interregionale arbeidsmobiliteit, Levenslang Leren, en de duurzame financiering voor de recent goedgekeurde ManaMa’s en postgraduaten.

“De kennisopbouw van onze maatschappij begint bij het begin: jongeren laten genieten van opleidingen die afgestemd zijn op de lokale noden van het economisch weefsel. Koppel dat aan uitgekiend onderzoek en de valorisatie ervan, en je zet de regio als een vliegwiel in beweging om onze ondernemingen en hun medewerkers te laten accelereren in de globale economie waarin we leven", stelde Jef Maeseele.

Naast het investeren in mensen en innovatie pleiten de organisaties er al jaren voor om de nodige investeringen in infrastructuur te doen. “West-Vlaanderen heeft ongelooflijke troeven in handen, maar we slagen er maar niet in om die om te zetten in opportuniteiten voor onze regio”, aldus nog Maeseele. “We kunnen 130 hectare en later nog eens 300 hectare bijkomende industriegronden aansnijden. We weten dat al jaren. Het eerste hoopje aarde moet zelfs nog op papier verlegd worden", voegde Philippe De Veyt toe. “Intussen zien we bedrijven vertrekken naar andere regio’s, samen met hun medewerkers. Die zien we nooit meer terug.” Maeseele vulde aan: “We hebben zeehavens, luchthavens, binnenvaart, een uitgekiend wegennet, treinverbindingen, … Maar niet één van die troeven staat op punt, integendeel. Aan alles is er werk en alles sleept eindeloos lang aan."

Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen verwijzen onder andere naar de ontsluiting van de Westhoek, de nieuwe zeesluis in Zeebrugge, de opwaardering van de kanalen Roeselare-Leie en Bossuit-Kortrijk, de R8 rond Kortrijk, de ontsluiting van Tielt en omgeving. Het zijn allemaal infrastructuurdossiers die reeds jaren aanslepen en waar er momenteel weinig concrete vooruitgang is.

Nog twee jaar hebben onze politici om voor West-Vlaanderen het verschil te maken. Over twee jaar herverkiezen we alle politieke niveaus. Alle hens aan dek!

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact