Regels voor internationaal reizen boost voor toeristische sector

België moet digitaal Europees covidcertificaat snel invoeren

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is tevreden dat het overlegcomité vandaag de regels heeft vastgelegd rond internationaal reizen. Toeristen hebben eindelijk duidelijkheid en kunnen hun reis boeken. Dit zal een hoognodige boost geven aan de reis- en toerismesector en in het bijzonder aan de luchtvaartsector. Ook voor de professionele internationale verplaatsingen wordt het makkelijker. Voka West-Vlaanderen vraagt dat ons land niet afwacht tot 1 juli om het Europees covidcertificaat in te voeren. Samen met enkele buurlanden moeten we zo snel als mogelijk van start gaan.

De reissector en de luchtvaartsector in het bijzonder hebben het afgelopen jaar de grootste klappen gekregen. Elke dag vroeger dat het digitaal EU-covidcertificaat wordt ingevoerd, maakt voor de reissector een enorm verschil. We vragen aan de regering om niet tot 1 juli te wachten om het covidcertificaat in te voeren. Dat zal voor landgenoten met reisplannen een aanmoediging zijn om nu ook echt een reis te boeken”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Flexibel

Voka West-Vlaanderen is tevreden met de beslissingen van het overlegcomité rond internationaal reizen. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (twee prikken), krijgen bij hun terugkeer geen beperkingen meer opgelegd. Wie nog niet (volledig) is gevaccineerd, zal nog een PCR-test dienen te ondergaan bij terugkeer uit een rode zone. Voka West-Vlaanderen vraagt dat België zich flexibel opstelt en de Europese tendens volgt: wanneer andere Europese landen in de nabije toekomst oordelen dat één prik volstaat om te kunnen reizen of dat de twee weken wachttijd na beide prikken niet vereist is, moet ook België de regels bijstellen.

Behoud testcapaciteit

Gezien een groot deel van de bevolking nog wacht op een volledige vaccinatie, is het cruciaal om voldoende testcapaciteit te behouden en desnoods tijdelijk uit te breiden. Op die manier kunnen terugkerende nog niet volledig gevaccineerde reizigers vlot worden getest. Voka West-Vlaanderen vraagt daarom om de bestaande testcapaciteit zeker niet af te bouwen.

Telewerk afbouwen

De voorbije weken zijn de coronacijfers op alle fronten gedaald. De drempels die noodzakelijk waren om verder te versoepelen zijn gehaald. Voka West-Vlaanderen verwelkomt de bevestiging van de aankomende versoepelingen. De resterende gesloten sectoren mogen straks eindelijk weer opstarten en de horeca kan ook binnen open. Vanaf 9 juni mogen telewerkers terugkeren naar kantoor, zoals Voka West-Vlaanderen had gevraagd, met een maximum personeelsbezetting van 20% per vestigingseenheid. Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht. “Straks mogen we eindelijk onze collega’s weer in het echt zien. Dit is een beloning voor de volgehouden inspanningen van iedereen. We zetten nu grote stappen richting het nieuwe normaal”, vervolgt Bert Mons.

De versoepelingen zijn echter geen vrijbrief om alle voorzorgsmaatregelen los te laten. “Voka West-Vlaanderen blijft de ondernemingen oproepen om voorzichtig te zijn en de protocollen en hygiënische voorzorgsmaatregelen strikt te respecteren. We winnen veldslag na veldslag, maar de oorlog tegen het virus is nog niet definitief ​ gewonnen”, besluit Bert Mons.

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact