Revitalisering Transportzone Zeebrugge: hoogdringend en noodzakelijk, maar waar blijft Vlaanderen?

Apzi-Voka West-Vlaanderen roept op tot een snelle en integrale aanpak van de Transportzone in Zeebrugge. De huidige staat van het openbaar domein is onwaardig en onhoudbaar, zowel voor de vele vrachtwagenchauffeurs die er dagelijks verblijven als voor de ondernemingen die er actief zijn. De infrastructuur is verouderd, de verkeerssituatie onveilig en de omgevingskwaliteit ondermaats. Een grondige revitalisering is dringend nodig, maar dreigt vast te lopen in administratieve onduidelijkheid.

De Transportzone in Zeebrugge vormt een strategisch bedrijventerrein binnen het havenplatform en huisvest een cluster van logistieke spelers en ondersteunende diensten. Ondanks haar economische relevantie, schiet de huidige inrichting van het openbaar domein tekort. De zone kampt met een verouderde infrastructuur, gebrekkige verkeersveiligheid, structurele parkeerdruk en een ondermaatse omgevingskwaliteit. Deze knelpunten remmen niet alleen de werking van ondernemingen af, maar doen ook afbreuk aan het imago van het havenplatform. Vanuit het bedrijfsleven klinkt dan ook een duidelijke oproep: geef prioriteit aan een doelgerichte en toekomstgerichte revitalisering van deze zone. Zo houdt een revitalisering een integrale opwaardering in van het openbaar domein. Onder meer de heraanleg van wegen met aandacht voor een verhoogde verkeersveiligheid, meer groen en een nettere omgeving zijn slechts enkele van de doelstellingen die bij een revitalisering worden nagestreefd.

Brugge en WVI kunnen dit niet alleen

“De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft van Stad Brugge reeds de opdracht gekregen om het revitaliseringstraject van de Transportzone op te starten en vorm te geven. De ambitie om acties en investeringen te nemen in de Transportzone staat trouwens vermeld in het beleidsprogramma van het nieuwe stadsbestuur. In Brugge en West-Vlaanderen begrijpt men de dringende nood voor een grondige aanpak van de Transportzone”, stelt Marc Adriansens, voorzitter van Apzi-Voka West-Vlaanderen.

Zonder Vlaamse financiële bijstand komen dergelijke projecten echter niet van de grond. Revitaliseringsprojecten van deze omvang vergen investeringen van meerdere miljoenen euro’s. Deze projecten zijn steeds een gedeelde verantwoordelijkheid waarin Vlaanderen zijn rol moet opnemen, naast de betrokken lokale besturen en intercommunales zoals bij gelijkaardige projecten elders in (West-)Vlaanderen.

Welke administratie is bevoegd voor de Transportzone?

De Transportzone bevindt zich juridisch gezien binnen de afbakening van het havengebied van Zeebrugge, maar is binnen dit havengebied uniek, aangezien de zone geen concessiegebied is. Dit sui generis-karakter zorgt ervoor dat deze zone tussen wal en schip dreigt te vallen: het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) financiert normaliter geen bedrijventerreinen binnen havengebieden, terwijl het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zich tot op vandaag niet bevoegd acht om de revitalisering van een bedrijventerrein te ondersteunen. Vlaanderen lijkt zich dus afzijdig te houden, ondanks de duidelijke lokale ambities en de evidente noodzaak.

Vraag naar duidelijke Vlaamse regie en financiële verantwoordelijkheid

Apzi-Voka vraagt daarom met aandrang om klare wijn te schenken: wie neemt op Vlaams niveau de verantwoordelijkheid op in dit dossier? Is het aan VLAIO om uitzonderlijk op te treden in havengebied, gelet op het niet-concessiegebonden karakter van de zone? Of moet het Departement Mobiliteit en Openbare Werken dit project mee ondersteunen omdat het gaat over een bedrijventerrein gelegen in het havengebied?

Apzi-Voka West-Vlaanderen roept de bevoegde ministers op om duidelijkheid te scheppen en ervoor te zorgen dat de Vlaamse administraties niet langer naar elkaar kijken, maar samen met Stad Brugge en WVI werk maken van een toekomstgerichte, veilige en waardige Transportzone. “De situatie op het terrein laat geen uitstel meer toe. De chauffeurs, werknemers en bedrijven in de zone verdienen beter. Het is tijd dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid opneemt”, besluit Marc Adriansens.

Mocht blijken dat het Departement Mobiliteit en Openbare Werken aan zet is, vraagt Apzi-Voka in dit verband ook expliciete aandacht en de nodige budgetten voor de revitalisering van deze zone bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) van de minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Havens.

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

 

Contacteer ons

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Neem contact op met