Stikstofdecreet maakt einde aan vergunningenstop, maar nog werk aan de winkel

Het Vlaams Parlement heeft na lange tijd een stikstofdecreet goedgekeurd. Hiermee werd – althans voorlopig – een einde gemaakt aan de feitelijke vergunningenstop in Vlaanderen. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen bedankt de Vlaamse parlementsleden van de meerderheid en de Vlaamse regering voor hun verantwoordelijkheidszin.

Verschillende economische actoren – van industrie, bouw- en landbouwbedrijven – hebben weer zicht op een werkbaar vergunningenkader, dat op korte termijn rechtszekerheid biedt voor belangrijke investeringen. Op langere termijn is het echter maar de vraag of dit decreet voldoende rechtszekerheid biedt en of het zal standhouden, gezien het recente kritische advies van de Raad van State die de bestaande Europese wetgeving strikt interpreteert.

“De vergunningenstop die Vlaanderen al maanden in zijn greep hield, is voor een zekere tijd afgewend. De goedkeuring van het decreet opent op korte termijn mogelijkheden voor cruciale investeringen van ondernemingen, maar tegelijk zijn de twijfels over de juridische robuustheid en rechtszekerheid van dit decreet nog niet van de baan. Dit kan op de lange termijn risico's met zich meebrengen, zoals blijkt uit het scherpe advies van de afdeling wetgeving van de Raad van State, die een aantal fundamentele bouwstenen van het bereikte akkoord op losse schroeven heeft gezet. Deze juridische oplossing voor het stikstofprobleem zal dus geen schoonheidsprijs winnen, maar het is vandaag het hoogst haalbare. De Vlaamse regering kon in het verleden sneller en zorgvuldiger hebben gehandeld, maar de huidige situatie liet weinig andere opties toe. Op dit moment zou elk alternatief voor dit decreet de Vlaamse economie met een onoverzienbare schade opzadelen. Er moest nu gehandeld en gestemd worden, ondanks de imperfectie van dit decreet”, vat Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen samen.https://www.voka.be/nieuws/stikstofdecreet-wat-je-moet-weten-als-bedrijf

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact