Vlaamse regering negeert roep van ondernemers en zet rem op internationale instroom voor knelpuntberoepen

In een arbeidsmarkt die kreunt onder structurele krapte, wil de Vlaamse regering het aantrekken van buitenlands talent net moeilijker maken. Door de lijst met middengeschoolde knelpuntberoepen te beperken van 29 naar 23 beroepen dreigt Vlaanderen zich nog meer af te snijden van profielen die we hier zélf niet meer vinden. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen kan deze keuze niet begrijpen.

Arbeidsmarkt onder druk

De Vlaamse arbeidsmarkt is structureel krap. De West-Vlaamse arbeidsmarkt nog krapper. De vergrijzing versnelt, de arbeidsreserve krimpt en de noden in cruciale, industriële sectoren nemen enkel toe. Vlaamse bedrijven geven dagelijks aan dat ze vacatures maandenlang niet ingevuld krijgen.

“Als we onze economie competitief en onze welvaart willen behouden, moeten we elk talent aanboren. Ook dat talent buiten de EU, aangezien de krapte zich in alle Europese landen voortzet”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Single permit: toegangspoort tot broodnodige profielen

Via de zogeheten single permit-procedure kunnen bedrijven in Vlaanderen beroep doen op buitenlandse werknemers van buiten de Europese Unie. Die vergunning laat hen toe om hier langer dan 90 dagen te werken én te verblijven. Eén van de toegangspoorten voor deze procedure is de lijst met knelpuntberoepen: functies waarvoor er in Vlaanderen te weinig geschikte kandidaten zijn, en waar het dus gerechtvaardigd is om internationaal te rekruteren.

Vandaag staan 29 beroepen op die lijst. Denk aan technici, chauffeurs, zorgpersoneel. Profielen die cruciaal zijn om onze economie draaiende te houden en die we binnen Europa gewoon niet (meer) vinden.

Een paar stappen achteruit

De Vlaamse regering wil die lijst nu beperken tot 23 beroepen. Dat betekent: minder ruimte om talent van buitenaf aan te trekken, precies in de segmenten waar de nood het hoogst is. Dat is moeilijk te rijmen met de realiteit op de werkvloer én met de ambities om de werkzaamheidsgraad op te krikken.

Voka West-Vlaanderen vindt deze beslissing bijzonder onverstandig. Ze staat haaks op de noden van de arbeidsmarkt. Vlaanderen heeft geen overschot aan geschikt talent. Integendeel. Internationale instroom is geen luxe, maar noodzaak. Bovendien is de methodologie waarop de Vlaamse regering zich baseert om de tekorten te bepalen voor deze knelpuntberoepen achterhaald en niet correct.

“Daarom vragen we de Vlaamse regering om deze geplande beperking terug te draaien. Willen we onze welvaart, zorg en economie duurzaam stutten, dan moeten we alle hefbomen durven gebruiken. De single permit is er daar één van, laat ons die versterken in plaats van afzwakken”, besluit Bert Mons.

Kenneth Oroir

Communicatie & marketing

 

Contacteer ons

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Neem contact op met