Voka West-Vlaanderen: “Amerikaanse mokerslag kan onze economie tot 12 miljard euro kosten”
Voka West-Vlaanderen over nieuwe Amerikaanse invoerheffingen
3 april 2025
De nieuwe Amerikaanse invoerheffingen vormen een mokerslag voor onze economie. Als kleine exportgerichte economie zullen de maatregelen die president Trump invoert, ons hard raken. Voka West-Vlaanderen schat in dat de invoerheffingen de Belgische economie tot 12 miljard euro per jaar kunnen kosten; dat komt overeen met 2% van het BBP. Donald Trump kondigt vanaf 9 april een algemene invoerheffing aan van 20% op alle Europese producten die ingevoerd worden in de VS. Voor wagens ligt het tarief sinds kort al op 25%, voor farmaceutische producten zou het tarief lager liggen. Voor Voka West-Vlaanderen moet Europa snel onderhandelen met de VS en evenredige en gerichte tegenmaatregelen nemen, zonder evenwel een wereldwijde handelsoorlog op gang te brengen.
“De nieuwe invoerheffingen zijn erger dan we vooraf hadden gevreesd. Dit is een economische mokerslag voor onze West-Vlaamse export. De maatregelen kunnen een mogelijke negatieve impact van 12 miljard euro op ons land hebben. Onze ondernemingen leven van de export. Dit zal veel bedrijven dan ook midscheeps treffen. We roepen onze regeringen en de Europese Unie op om geen wereldwijde handelsoorlog op gang te brengen, en tegenmaatregelen te nemen die proportioneel en gericht zijn”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.
Wat heeft president Trump precies aangekondigd?
Wederkerige handelstarieven
Vanaf 9 april zullen 50 landen nieuwe invoerheffingen opgelegd krijgen op alle producten die zij naar de VS exporteren. Voor producten uit de Europese Unie geldt een tarief van 20%.
Minimumtarief van 10% voor overige landen
Landen die niet op de lijst van 50 staan, zullen een minimale invoerheffing van 10% opgelegd krijgen op al hun export naar de VS. Dit handelstarief zal ingaan vanaf 5 april.
Importheffing van 25% op buitenlandse auto's
Vanaf 3 april zal een invoerheffing van 25% gelden op alle auto's die buiten de VS zijn geproduceerd en het land binnenkomen. Dit is een maatregel die Trump eerder al had aangekondigd en die nu officieel wordt doorgevoerd.
Welke tarieven zijn specifiek van toepassing op de Europese Unie?
Wederkerige handelstarieven
De Trump-administratie schat de tarieven die de Europese Unie aanrekent aan de Verenigde Staten op 39 procent, en halveert dit cijfer om uit te komen op de 20 procent. Dit handelstarief van 20 procent op alle goederen zal ingaan vanaf 9 april.
Volgens het Witte Huis zullen sommige producten worden vrijgesteld van de zogenoemde wederzijdse tarieven. Het gaat onder meer om energiebronnen en mineralen die niet beschikbaar zijn in de VS, goudstaven, en bepaalde goederen waarvoor al afzonderlijke heffingen gelden, zoals staal, aluminium, auto’s, koper, farmaceutische producten, halfgeleiders en hout.
Wat betekent dit voor onze economie?
Als zeer open economie zal ook de Belgische en West-Vlaamse economie de impact van de handelsoorlog voelen, zeker als die verder escaleert met tegenmaatregelen van de Europese Unie en andere landen. Een eerdere studie van de Nationale Bank raamde de negatieve impact van een wederkerige invoerheffing van 10% tussen België en de VS voor de Belgische economie op 1% van het bbp. In euro’s van vandaag komt dat overeen met een dikke 6 miljard euro. We kijken nu aan tegen een invoertarief van 20%. Daarnaast is er een reëel risico op bijkomende negatieve impact via het aangetaste vertrouwen en via de buitenlandse investeringen. Amerikaanse bedrijven zijn bij de belangrijkste buitenlandse investeerders in België. Zij zullen wellicht kiezen om te investeren in eigen land. Europese bedrijven zullen dan weer overwegen om te investeren in de VS om de importheffingen daar te ontlopen.