Voka West-Vlaanderen en MNM JumpJobs helpen kortgeschoolde jongeren sprong wagen naar arbeidsmarkt  

Voka West-Vlaanderen en MNM JumpJobs helpen kortgeschoolde jongeren sprong wagen naar arbeidsmarkt  

1 op 5 van de schoolverlaters zonder diploma heeft na één jaar nog geen werk. Dat blijkt uit het schoolverlatersrapport van de VDAB. Tegelijkertijd is er een piek in vacatures die moeilijk ingevuld raken. Daarom bundelen VRT, Vlaamse overheid, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en VDAB de krachten met MNM JumpJobs: een campagne die de brug slaat tussen bedrijven en jongeren zonder diploma of werkervaring. Tien dagen lang maakt MNM live radio, telkens vanuit een ander bedrijf, om jongeren te verbinden met (knelpunt)beroepen in verschillende sectoren. Zo wordt onder andere radio gemaakt vanuit Agristo (21/11), Stadsbader (22/11) en GO! Athena-campus Drie Hofsteden/Departement Onderwijs (24/11).

Durven springen, dat is de boodschap die MNM JumpJobs uitdraagt voor bedrijven én jongeren. Want voor elke vacature is er talent te vinden. Daarom is het belangrijk om als werkgever verder te kijken dan een goed gevuld cv en ook jongeren met een kort- of middengeschoold profiel een kans te geven. MNM JumpJobs wil werkgevers en jongeren een duwtje in de rug geven en hun verhalen in de kijker zetten. Er zijn intussen heel wat mogelijkheden voor jongeren zonder werkervaring, zoals bijleren on the job, en er bestaan verschillende premies voor minder evidente profielen. Zo steunt MNM jongeren bij elke stap in hun leven, en ook bij de sprong naar de arbeidsmarkt. Zo maakte MNM-dj Brahim onder andere radio bij Agristo in Wielsbeke (21/11), vanop een werf van Stadsbader (22/11) en op 24 november trekt hij naar GO! Athena-campus Drie Hofsteden / Departement Onderwijs.

Jo Brouns, minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw: "Een eerste werkervaring kan fantastisch zijn, maar evengoed ook wat tegenvallen. Door jonge werknemers met uiteenlopende profielen in verschillende sectoren aan het woord te laten kan MNM JumpJobs jongeren inspireren om hun kans te wagen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wordt de werkgever aangemoedigd om nieuwe talenten te ontdekken die een meerwaarde zijn in hun zoektocht naar extra handen. Ik roep werkgevers op om jongeren, ook minder evidente profielen, de kansen te bieden die ze verdienen en te durven investeren in talent." ​

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: "Met JumpJobs slaan we twee vliegen in één klap. We bieden jongeren een inkijk in de West-Vlaamse bedrijfswereld en halen drempels weg. En we boren nieuwe kanalen aan om extra mensen aan te werven in de bedrijven. Negen op de tien bedrijven in West-Vlaanderen geeft aan dat hun allergrootste bezorgdheid is om voldoende mensen te blijven vinden. Hier moeten we samen iets aan doen." ​

Francesca Derkinderen, communication manager bij Agristo: "Voor jongeren is het niet altijd makkelijk om een beeld te schetsen van een job in onze sector. Dankzij MNM JumpJobs kunnen onze jonge Potatoholics vertellen over de ruime variatie aan boeiende jobs die onze moderne werkomgeving biedt. Want ook zonder diploma of als IT’er kan je bij Agristo een mooie carrière uitbouwen. We willen onze Potatoholics op allerlei manieren laten groeien en ondersteunen en zijn dus vooral op zoek naar nieuwe collega’s met drive én goesting. Laat dat nu net iets zijn wat bij heel veel jongeren zeer sterk aanwezig is, goesting om bij te leren en te groeien. Door onze collega's aan het woord te laten, maken we komaf met mogelijke vooroordelen over de ‘oubollige voedingsindustrie’."

Jan Folens, Stadsbader: "Jonge medewerkers zijn voor Stadsbader Group de fundamenten voor de toekomst. Wij investeren graag in jonge medewerkers omdat we als onderneming een levenslange carrière kunnen en willen aanbieden. Stadsbader Group werkt vandaag in quasi alle disciplines van de bouw en dat volledige aanbod biedt ons de mogelijkheden om jongeren, maar ook onze ervaren medewerkers te laten groeien binnen de organisatie en onze expertises. Op die manier kan je telkens nieuwe uitdagingen aangaan zodat werken bij Stadsbader boeiend blijft."

MNM JumpJobs is een samenwerking tussen Vlaamse overheid (Departement Werk en Sociale Economie), VRT, Voka en VDAB.

Kenneth Oroir Communicatie & marketing

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk