Skip to Content
Voka West-Vlaanderen en VTI Oostende lanceren Bedrijfsstages for kids

Voka West-Vlaanderen en VTI Oostende lanceren Bedrijfsstages for kids

Kinderen maken kennis met technische sectoren tijdens tweedaags bedrijvenkamp

OOSTENDE, 7 november 2022 – Op donderdag 3 en vrijdag 4 november, in de herfstvakantie, organiseerden Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en VTI Oostende de eerste Bedrijfsstages for kids in Oostende. Tijdens leuke doe-activiteiten bij 4 Oostendse topondernemingen (Daikin, Van Huele, Mainfreight en Proviron) maakten kinderen uit het 5de en het 6de leerjaar kennis met de sectoren van de bouw, chemie, logistiek en technologie. Met het initiatief willen Voka West-Vlaanderen en VTI Oostende de kinderen al op jonge leeftijd warm maken voor technische (STEM-)opleidingen.

Afgelopen herfstvakantie namen 15 kinderen uit het 5de en het 6de leerjaar deel aan een uniek bedrijvenkamp. Op donderdag 3 en vrijdag 4 november organiseerden Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en VTI Oostende namelijk de eerste Bedrijfsstages for kids in Oostende. Tijdens leuke doe-activiteiten maakten de kinderen kennis met de sectoren van de bouw, chemie, technologie en logistiek, sectoren die hun tot dan wellicht nog onbekend waren. Ze gingen langs bij 4 Oostendse topondernemingen: Daikin en Van Huele op donderdag 3 november, Mainfreight en Proviron op vrijdag 4 november.

Groot tekort aan technische profielen

Het doel van het initiatief is tweeledig. "Naast het versterken van de regionale banden tussen scholen en ondernemingen, willen we kinderen motiveren om te kiezen voor technische (STEM-)opleidingen", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Vandaag is er een grote mismatch tussen vraag en aanbod van STEM-profielen. Nochtans smeekt de bedrijfswereld net om die technische profielen."

Tijdens de overstap naar het secundair onderwijs staan kinderen voor een belangrijke studiekeuze, maar op vandaag kiezen ze te weinig voor STEM-opleidingen. Volgens de laatste STEM-monitor is er bijna geen stijging van het aantal STEM-leerlingen in TSO en zelfs een daling in BSO. "Tijdens dit tweedaagse bedrijvenkamp maken de kinderen kennis met sectoren die ze tot dan wellicht nog niet kenden. Op die manier hopen we de kinderen warm te maken voor technische beroepen", zegt Ludo Viaene, directeur van VTI Oostende.

Studiekeuze in functie van de toekomst

Bedrijven staan nochtans in de rij voor technische profielen. De Knelpuntberoepenlijst 2021 van VDAB geeft aan de helft van de top 10 van knelpuntberoepen een technische functie is. De uitdaging om voldoende profielen te vinden, wordt alleen maar groter door transities als digitalisering en duurzaamheid. Ook heel wat nieuwe jobs en functies zijn STEM-gerelateerd.

"Mensen zijn en blijven het kloppend hart van onze economie. Het is dan ook cruciaal dat we kinderen al vroeg laten kennismaken met de technische opties die er voor hen zijn, zeker met oog op de toekomst", zegt Stephanie Boudot van Mainfreight. "Het is van fundamenteel belang dat kinderen een voldoende breed perspectief krijgen bij het maken van hun studiekeuze", beaamt Lies Vandecasteele van Daikin. "Ze maken hun studiekeuze in functie van hun latere loopbaan en van de toekomst. Daarbij is de samenwerking tussen bedrijven en scholen onmisbaar."

Deze eerste editie vond plaats in Oostende. De ambitie is om de Bedrijfsstages for kids ook in andere West-Vlaamse steden te organiseren.

Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk