Skip to Content
Voka West-Vlaanderen: “Mooie zomer lonkt dankzij vlotte vaccinatiecampagne”

Voka West-Vlaanderen: “Mooie zomer lonkt dankzij vlotte vaccinatiecampagne”

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen kijkt uit naar een zomerperiode waarin de coronamaatregelen verder versoepeld worden zodat het maatschappelijke en economische leven weer tot volle ontplooiing kan komen. Het overlegcomité bevestigt de vooropgestelde versoepelingen en biedt een bijkomend perspectief aan de horeca- en evenementensector, en andere sectoren. Het verplichte telewerk verdwijnt al op 28 juni, enkele dagen vroeger dan initieel voorzien. Op het overlegcomité van 16 juli zullen hopelijk ook de laatste beperkingen kunnen sneuvelen.

​“De zomer start onder een gunstig gesternte. De vaccinatiecampagne loopt als een trein en de coronacijfers dalen elke dag verder. Ons land hoort ook stilaan bij de best presterende landen qua vaccinaties”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Terug naar de werkvloer

Dankzij de terugkeermomenten op de werkvloer die sinds 9 juni mogelijk zijn, kunnen collega’s elkaar weer ontmoeten op het werk. Op 28 juni wordt de telewerkverplichting volledig losgelaten, enkele dagen vroeger dan initieel voorzien. Dat betekent een grote positieve aanpassing voor tal van werkgevers waar sinds meer dan een jaar een voltijds telewerkregime gold. Medewerkers willen elkaar weer echt zien en komen tot echte samenwerking.

Positief nieuws kwam er ook over het reizen binnen Europa. Sinds woensdag is in België het Europese coronacertificaat beschikbaar om vanaf 1 juli makkelijker te reizen binnen Europa.

Het overlegcomité biedt vandaag ook extra perspectief om het sociale leven verder te versoepelen. De bubbel van 8 en de toegenomen capaciteit op evenementen maakt voor de horeca en de eventsector een groot verschil. Voka West-Vlaanderen dringt aan op snelle juridische duidelijkheid voor de erg grote evenementen die deze zomer in de steigers staan.

Blik op het najaar

Voka West-Vlaanderen roept de regeringen op om nu al de blik te richten op het najaar. Hoe gaan we na de zomervakantie om met de resterende maatregelen? Hoe zal de vaccinatiecampagne verder verlopen met eventuele vervolginentingen? Hoe verzekeren we voldoende testcapaciteit om snel te reageren bij uitbraken van nieuwe virusvarianten?

We herhalen het aanbod om vaccineren mogelijk te maken op de bedrijfsvloeren. De vele vaccinatiecentra leveren schitterend werk, maar het lijkt niet realistisch om alle centra ook in het najaar open te houden. Onze bedrijven beschikken over de ervaring om via de bedrijfsgeneeskundige diensten het vervolg van de vaccinatiecampagne deels op zich te nemen. Al moet dat nu worden voorbereid en proefgedraaid”, aldus nog Bert Mons. Voka West-Vlaanderen vraagt aan de beleidsverantwoordelijken om in de zomer toch werk te maken van nieuwe noodplannen voor het geval dat een nieuwe variant in ons land komt. “We hebben niet alleen nood aan een mooie zomer ook aan een mooi ​ en veilig najaar“.

Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk