Voka West-Vlaanderen waarschuwt: "Extra loonkosten doen bedrijven besparen op personeel"

1 op de 3 ondernemingen overweegt inkrimping personeel door stijgende loonkosten

28 oktober 2022 - De fors stijgende loonkosten dwingen ondernemingen die het moeilijk hebben, om maatregelen te nemen. Voka - Kamer van Koophandel waarschuwt dat veel bedrijven overwegen om hun personeelsgroep in te krimpen. "De extra loonkosten doen bedrijven naar de noodrem grijpen", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Noodgedwongen zal de personeelsgroep in veel ondernemingen kleiner worden." Dat blijkt uit een recente Voka-enquête bij 600 ondernemingen: een op de drie geeft aan dat ze verwachten minder personeel in dienst te hebben in de komende zes maanden.

Begin deze week nam Voka een nieuwe enquête af bij 600 ondernemingen. De resultaten zijn alarmerend: een op de drie ondernemingen (30%) geeft aan dat ze verwachten minder personeel in dienst te hebben in de komende zes maanden. Dat cijfer stijgt sinds de vorige enquêtes in augustus (20%) en september (25%). Specifiek in de industrie verwacht meer dan de helft van de bedrijven (51%) binnenkort een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

“Bedrijven maken nu hun budgetten op voor het komende jaar. De extra loonkosten doen bedrijven naar de noodrem grijpen: noodgedwongen zal de personeelsgroep in vele bedrijven kleiner worden. In deze omstandigheden is een nationale staking voor meer loon bovenop wat er nu al aankomt, helemaal onaanvaardbaar”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Loonkosten blijven stijgen: maatregelen nodig

De belangrijkste bezorgdheid van de bedrijven is vandaag de stijgende loonkost: bijna drie op de vier bedrijven (70%) maken zich ernstige zorgen. In de periode ’22-’23 zullen de brutolonen met 18% stijgen.

Om die stijgende loonkosten op te vangen, nemen bedrijven zelf maatregelen. Naast het inkrimpen van de personeelsgroep geven ondernemingen aan meer te zullen inzetten op automatisering en hun groeiplannen bij te stellen. Ook plannen ze minder investeringen in België en overwegen ze om activiteiten te verplaatsen naar andere landen.

Alle bevraagde ondernemingen vragen om een aanpassing van het systeem van de automatische loonindexering. Uit de enquête komen verschillende alternatieve pistes naar voren. Volgens de bedrijven zijn de meest aangewezen pistes een loonindexering die enkel netto wordt toegekend of een bijkomende verlaging van de werkgeversbijdragen.

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact