VTI Zeebrugge wordt eerste Vlaamse havenschool
School en bedrijven ontmoeten elkaar in unieke havenschool
28 april 2023
ZEEBRUGGE, 28 APRIL 2023 — Het VTI Zeebrugge pakt uit met een reeks nieuwe opleidingen gericht op knelpuntberoepen in de haven en trekt voortaan voluit de kaart van havenschool. De ligging midden in de haven van Zeebrugge en de nauwe banden met havenbedrijven vormen unieke troeven. Vanaf september worden de bestaande opleidingen nog verder gericht op haven- en zware bedrijfsvoertuigen, hernieuwbare energie en logistiek. De invulling van het nieuwe lesprogramma en de stages gebeurde in nauw overleg met Apzi - Voka West-Vlaanderen en de Zeebrugse havenbedrijven. "Omdat de bedrijven al van aan het begin mee aan de tekentafel zitten, worden de noden van de school en de bedrijven maximaal op elkaar afgestemd", aldus Marc Adriansens, voorzitter Apzi - Voka West-Vlaanderen. "Op die manier dragen we niet enkel bij tot kwalitatief onderwijs, ook zorgen we voor een vlotte instroom van nieuwe medewerkers bij de havenbedrijven."
Het VTI Zeebrugge is uniek in Vlaanderen door de strategische ligging in de haven van Zeebrugge, onderdeel van Port of Antwerp-Bruges – een van de belangrijkste havenclusters ter wereld. Vanaf volgend schooljaar pakt het VTI uit met een reeks nieuwe opleidingen en vervelt zo meer dan ooit tot een gespecialiseerde havenschool die jongeren klaarstoomt voor gegeerde knelpuntberoepen. “Onze school ligt midden in het havengebied en beschikt al over een aantal gerichte opleidingen. Vanaf september richten we ons opleidingsaanbod nog sterker op de havenbedrijven. Er komen 3 nieuwe duale opleidingen: 'polyvalent technieker havenvoertuigen’, ‘technicus hernieuwbare energie' en ‘bestuurder interne transportmiddelen'", zegt Joke Knockaert, directeur van het VTI Zeebrugge.
"Daarbovenop wordt de nieuwe opleiding ‘logistiek’ samen met de grote logistieke spelers uitgewerkt. Ook hier wordt gekozen om vanaf de start een stevige component werkplekleren in te bouwen. Voor de volgende jaren wordt al verder nagedacht over bijkomende opleidingen rond internationale handel, haveneconomie en defensie/welzijn. Onze regio – en zeker Port of Antwerp-Bruges – heeft meer dan ooit nood aan een generatie jongeren met gouden handen. Daarom bouwen we samen met de bedrijven, letterlijk en figuurlijk, aan een nieuwe school: de enige havenschool in Vlaanderen", besluit Knockaert.
Onderwijs- en bedrijfswereld vinden elkaar
Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is het VTI Zeebrugge een (school)voorbeeld: “Scholen die woekeren met hun eigen unieke troeven, zorgen voor meer onderwijskwaliteit. Ik wil dat scholen en bedrijven beter matchen. Op die manier kan het aanbod voor de arbeidsmarktgerichte scholen beter afgestemd worden op de noden van en opportuniteiten bij bedrijven. En zo moeten ook bedrijven zelf meer op de klasvloer komen door het ter beschikking stellen van personeelsleden, techniekers en materialen: tot slot leiden die scholen ook hun toekomstige werknemers op.”
De ondernemersorganisatie Apzi - Voka West-Vlaanderen heeft actief bijgedragen aan de realisatie van dit project. Marc Adriansens, voorzitter van Apzi - Voka West-Vlaanderen, is alvast opgetogen: “In januari 2022 faciliteerden we de opstartmeeting tussen het VTI Zeebrugge en 15 havenbedrijven uit Zeebrugge. Daarna kreeg het project via een werkgroep verder vorm tot hetgeen vandaag voorgesteld wordt. Het is vooruitstrevend dat de bedrijven al vanaf het idee ('welke opleidingen zijn er binnen een school nodig?’) mee aan de tekentafel zitten. Op die manier kunnen de noden van de school en van de bedrijven maximaal op elkaar afgestemd worden en versterken we elkaar. Zo dragen we niet enkel bij tot kwalitatief onderwijs, maar zorgen we ook voor een vlotte instroom van nieuwe medewerkers bij de havenbedrijven. Er zijn immers heel veel openstaande vacatures in de haven die moeilijk ingevuld raken."