Skip to Content
West-Vlaamse bedrijven engageren zich voor inclusief hr-beleid

West-Vlaamse bedrijven engageren zich voor inclusief hr-beleid

Maar liefst 120 West-Vlaamse ondernemingen engageren zich voor het Welt-traject 2021-2022 van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Het traject geeft bedrijven een stapje voor in de ‘war for talent’ door in te zetten op een inclusieve bedrijfscultuur en innovatieve manieren om talent te ontwikkelen. En de nood daarvoor blijkt hoog.

Met het Welt-programma wil Voka West-Vlaanderen ondernemingen bijstaan in het ontwikkelen van een duurzaam hr-beleid. Dat wil zeggen: een inclusieve bedrijfscultuur waar de talenten van alle medewerkers worden erkend en ondersteund. Op dinsdag 8 februari 2022 werden de eerste 35 deelnemers (die het Welt-project volledig hebben afgerond) gevierd in De Grote Post in Oostende. Daar kregen zij het label ‘pionier inzake diversiteit en inclusie’ overhandigd. Een erkenning voor hun inzet en reeds genomen stappen op het vlak van inclusie.

Bij de start van een Welt-traject wordt een hr-scan – ontwikkeld in samenwerking met Prof. Dr. Ans De Vos, Antwerp Management School – van het bedrijf gemaakt waarbij de groeikansen in kaart worden gebracht. Samen met een Voka-adviseur hr & arbeidsmarkt stelt het bedrijf een actieplan op. In een lerend netwerk komen hr-verantwoordelijken en zaakvoerders van de deelnemende bedrijven uit de regio samen om ervaringen rond een inclusief hr-beleid uit te wisselen.

“Ons hr-beleid is in evolutie. We voelen vanuit de leidinggevenden dat er een behoefte is om de zaken anders te gaan doen”, zegt Elien Bossant, hr-verantwoordelijke bij Welt-deelnemer Dierendonck.

Deelnemers aan Voka Welt krijgen bovendien toegang tot het netwerk van Jobroad, een organisatie die mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt probeert te linken aan werkgevers.

Ondernemingen kunnen kosteloos deelnemen aan Voka Welt. Het project wordt gefinancierd met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Meer dan ooit relevant

Negen op de tien ondernemingen die willen aanwerven, vinden erg moeilijk geschikte medewerkers. De cijfers van december 2021 spreken boekdelen: bij VDAB staan 13.954 vacatures open, bij selectiekantoren 13.157 en nog eens 30.826 uitzendopdrachten. De vijvers met kandidaten zijn leeggevist. De strijd om talent is in alle hevigheid losgebarsten. Ondernemingen willen talent aantrekken én dat talent aan boord houden.

Ondernemingen met een inclusieve bedrijfscultuur hebben troeven in handen om talent aan te trekken en te behouden. Wie met Voka Welt inzet op inclusie, investeert in een sterkere en succesvollere onderneming. Bedrijven die een afspiegeling zijn van de samenleving, begrijpen beter de noden van de markt.

“Wie inclusief onderneemt, is succesvoller. Samen groeien en samen ondernemen mag je bij Voka West-Vlaanderen letterlijk nemen. Met ons Voka Welt-programma helpen we bedrijven om inclusiever te worden. We hebben iedereen aan boord nodig om Vlaanderen een mooie toekomst te geven”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.
Bert Mons Gedelegeerd bestuurder

 

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9
8700 Kortrijk