West-Vlaamse ondernemers willen binnen 24 uur duidelijke modaliteiten heropstart economie

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen vraagt dat er binnen de komende 24 uur duidelijkheid komt over de concrete modaliteiten van de heropstart van onze bedrijven vanaf maandag 4 mei. “Vorige week vrijdag werd door de Nationale Veiligheidsraad perspectief geboden voor onze bedrijven. Deze beslissingen zijn vier dagen na het debacle van de Nationale Veiligheidsraad nog steeds niet omgezet in een ministerieel besluit. Er kan nu niet langer gedraald worden en elk verder getalm is onverantwoord. Ondernemers en burgers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen nu de duidelijke bevestiging over de heropstart van zowel de bedrijven, als de winkels en distributie,” zegt algemeen directeur Bert Mons.

De sectoren en bedrijven werken volop aan de veiligheidsafspraken en aan de uitvoering ervan. Quasi alle bedrijven zijn klaar om op 4 mei in veilige omstandigheden op te starten. Ook de distributiesector bereidt zich in sneltempo voor, blijkt uit de enquête van Voka West-Vlaanderen.

Bijna 9 op de 10 bedrijven heeft maatregelen getroffen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op 10 kan die afstand niet garanderen maar voorziet in het nodige beschermingsmateriaal voor de werknemers. 7 op de tien bedrijven geeft aan dat ook hun medewerkers klaar zijn om volop veilig aan de slag te gaan. Het grootste struikelblok voor het personeel om weer te gaan werken, is niet alleen de vrees voor een onveilige werkomgeving, maar ook een gebrek aan kinderopvang.

We doen opnieuw een dringend appel aan de daadkracht van onze politici, zij moeten terug in de driver seat komen en de verwarring stoppen die gezaaid wordt door bepaalde experten. Onze ondernemingen en onze medewerkers leveren maximale inspanningen om opnieuw en vooral veilig aan de slag te gaan maandag. Ook de medewerkers zijn er klaar voor. Het is nu aan de politici om leiderschap te tonen en de modaliteiten voor de heropstart op 4 mei definitief vast te leggen in een ministerieel besluit dat die inspanningen honoreert. "Nu heerst er bij bedrijven nog onduidelijkheid of thuiswerk algemeen verplicht, dan wel de norm of een aanbeveling is. Ook kan het niet zo zijn dat bedrijven die alle mogelijke en haalbare inspanningen leveren voor de veiligheid, gesloten zouden worden. Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid over de heropstart”, aldus Bert Mons.

De Nationale Veiligheidsraad moet ook dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op 11 mei vastleggen. Indien men de datum van 11 mei niet handhaaft, verwacht Voka West-Vlaanderen duidelijkheid over de medische criteria die de experten hanteren. “Er is snel duidelijkheid en transparantie nodig zodat onze distributeurs aan de slag kunnen. De exitstrategie moet nu met politieke moed en leiderschap aangepakt worden. In dit land is het aan de politiek om te beslissen en de verantwoordelijkheid te nemen en aan niemand anders.“

De voorbije weken was er veel discussie en onduidelijkheid, tot groot ongenoegen en frustratie van alle ondernemers. Denken we maar aan de vele gevallen van oneerlijke concurrentie tussen winkels en handelszaken. aldus nog Bert Mons.

Nood aan kinderopvang

Voor een goede herstart van de bedrijven is ook kinderopvang cruciaal. Vanaf 4 mei moet de bestaande regeling voor kinderopvang uitgebreid worden voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Dit is op basis van de bestaande regeling volstrekt mogelijk en haalbaar. Wanneer de scholen heropstarten vanaf 15 mei, is kinderopvang nodig voor alle ouders. "We begrijpen dat er in het onderwijs nu grote debatten aan de gang zijn over een veilige en pedagogische opstart. Maar de kinderopvang moet daar zeker deel van uitmaken. Er moeten daarbij eventueel ook andere pistes bewandeld worden zoals een beroep doen op de steden en gemeenten. Zij hebben ervaring met buitenschoolse opvang en kunnen dus mee kinderopvang organiseren." Voka West-Vlaanderen dringt aan om ook dit aspect snel te regelen zodat iedereen veilig naar het werk, naar school of naar de kinderopvang kan.  

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Evelien Bogaert

Manager Marketing & Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Neem contact op met