West-Vlaamse werkgevers dringen aan op loslaten van telewerkverplichting

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen pleit voor versoepelingen op het verplichte telewerk. De besmettingspiek is voorbij, de cijfers volgen een dalende lijn. Vandaag is telewerk nog verplicht. Het verplichte en voortdurende telewerk kent meer na- dan voordelen. Eén terugkomdag per week is te beperkt om samenwerking, innovatie en opleiding op lange termijn te verzekeren.

Vandaag is slechts 1 terugkomdag toegelaten en het aantal medewerkers dat aanwezig is op de werkvloer mag 20% van het totale personeelsbestand niet overschrijden. Bedrijven kunnen een terugkomdag niet afdwingen en dienen telewerk te registreren in een RSZ-tool. Als er niets wijzigt, blijft deze regeling van kracht tot eind april.

“België heeft de strengste thuiswerkverplichting van Europa. De druk op de ziekenhuizen neemt verder af. Het is dan ook tijd om soepeler om te springen met telewerk. De werkgevers vragen om op korte termijn de telewerkverplichting te veranderen in een telewerkaanbeveling. Telewerk zal sowieso een blijver zijn in de arbeidsorganisatie, maar leg die verantwoordelijkheid bij de ondernemingen en stap af van een verplichting”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Andere landen versoepelden wel al

In verschillende Europese landen is telewerk geen verplichting (meer): Nederland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden kennen geen veralgemeende telewerkverplichting. In Frankrijk is telewerk verplicht voor 3 dagen per week. Enkel in Duitsland geldt net als in België een strenge telewerkverplichting, maar daar heeft omikron later toegeslagen.

Telewerk verstoort samenwerken en inwerken

Telewerk weegt op werkgevers en op medewerkers. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond.1 Veralgemeend thuiswerk was op de korte termijn goed voor de productiviteit, maar heeft op de langere termijn belangrijke nadelen. De onderzoekers tonen aan dat langdurig algemeen telewerk leidt tot minder innovaties, een verstoorde creativiteit, minder samenwerking binnen het team en over teams heen en een verminderde productiviteit.

Verplicht telewerk is ook een zware handicap in de ‘war for talent’, die momenteel volop woedt. Bedrijven hebben het lastiger dan ooit om geschikte kandidaten te vinden en kunnen nieuwe medewerkers veel moeilijker inwerken en integreren door het vele telewerk.

“Digitale meetings zijn handig, maar kunnen een fysieke bijeenkomst nooit helemaal vervangen. Als de inzet hoog is, wil men elkaar in de ogen kunnen kijken vooraleer een deal te sluiten. Door het voortdurende telewerk zijn ook tal van informele netwerkmomenten weggevallen. Dat is nefast voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Het verplichte telewerk moet zo snel als mogelijk afgebouwd worden nu de medische noodzaak aan het verdwijnen is”, besluit Bert Mons.

1 https://www.nature.com/articles/s41562-021-01196-4.epdf?

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze regio te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties. Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.

Contact